Vad är En Fri Jazz?

Vad är en En Fri Jazz – Vem är En Fri Jazz?

Ett svar är att det är jag som är En Fri Jazz. Gustav Lindqvist, gift familjefar med norrbottniska rötter och med en fäbless för jazz med och utan regler. För länge sedan skrev jag lite för freejazzblog.org , och mina recensioner där kan läsas här.

Ett annat svar är att En Fri Jazz är en plattform för mina egna utläggningar avseende musik i allmänhet och kanske fri och improviserad musik i synnerhet.

Ytterligare ett svar är att mitt talade och skrivna språk under en vanlig arbetsvecka är till 100% engelska, och mina blygsamma bidrag till freejazzblog likaså. Under en tid har jag känt mig sugen på att även skriva på svenska och här ger jag mig själv den möjligheten.

Ett förtydligande – eller om hur himla uppblåst jag är.

Jag tar inte emot musik gratis för att (överväga att) skriva om den. För det första har jag råd att köpa den musik jag vill lyssna på och skriva om. För det andra är jag långt ifrån utbildad skribent, journalist, kolumnist eller recensent. Jag tycker inte att jag äger rätten att få något gratis. Den rätten har kanske en tränad proffstyckare. För det tredje finns det en mecenat i mig. En liten och inte speciellt mäktig sådan, men likväl en som faktiskt har ett intresse av att köpa musik inte bara för att jag vill ha den, utan för att jag också vill hjälpa till – på ett blygsamt sätt – så att den musik som inte får finnas nästan någonstans får finnas. Jag står gärna ut med att kallas en präktig och priviligerad självutnämnd barmhärtig samarit.

Jag tycker ju att det är roligt att skriva och här kommer knappast finnas en enda textrad om musik jag INTE gillar. Det beror främst på att jag inte har tid att skriva så mycket att det räcker till både sådant jag gillar och sådant jag inte gillar. Så här kommer du endast att kunna läsa om sådan jag tycker att du borde köpa. För någonstans handlar det ju om det. Köpråd.

Om att köpa.

Stötta de artister du gillar genom att köpa deras musik. Strunta i streamingtjänsternas löfte om allt till alla alltid, försök istället njuta av känslan du får av att välja de få, eller många, album du betalar för. Formatet kan kanske kvitta, to each their own, men betala för varje album. Testa det några månader så får du se. Det är värdefullt att inte bara ha tillgång till allt hela tiden utan att lägga pengarna på just dina favoritartisters album, eller kanske chansa på något nytt! Jag hoppas att jag kan hjälpa just dig att hitta musik att njuta av.

Tack för att just du läser.

Kolla så ordnad! Ordnad på utsidan – kaos på insidan!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.